Päivä 10 – Paluu lähtöruutuun

Me ollaan kotona! Takana on kymmenen päivää ja 5707 kilometriä, joista viimeiset reilu tuhat ajettiin (Karpovaara ajoi) noin neljässätoista tunnissa. On muuten outoa, kun ei tarvii enää miettiä, missä nukutaan ensi yö ja mitä reittiä sinne mennään.

Norja ja sen kansalaiset kohtelivat meitä tälläkin kertaa erittäin hyvin! Norjalaiset puhuu pääsääntöisesti hyvää englantia, ovat ystävällisiä ja käyttäytyvät fiksusti liikenteessä. Antavat reilusti tietä esimerkiksi rampilta tultaessa.

Tällä reissulla yövyttiin pelkästään hotelleissa, ja hintahaitari yöpymiselle oli 66€-128€, joista kallein oli hiihtokeskushotelli etelässä, ja edullisin pikkukylän hostelli. Ja ei, kallein yöpymispaikka ei ollut paras. Keskihinta yölle jäi tällä reissulla alle sataseen, mutta tähän hintaan saatiin aina huone omalla kylpyhuoneella. Välillä oltais pärjätty ilmankin, mutta leirintäalueet oli aina täynnä kun niihin soiteltiin. Vaikka aina jotain parannettavaa löytyy, ei mikään majapaikoista kokonaisuutena ollut huono.

Reissuautokin toimi moitteetta, ja sinne mahtui kiitettävästi (eli liikaa) tavaraa, kun penkit otettiin pois. Alussa ne tavarat oli vielä nätisti järjestyksessä, mutta lopussa… No, voitte varmaan päätellä itse.

Reittisuunnitelma (joka eli fiiliksen mukaan) oli hyvin onnistunut. Käytiin sellaisissakin paikoissa, missä ei kumpikaan ennen oltu käyty, ja ne missä käytiin toisen tai jopa kolmannen kerran (Geiranger ja Trollstigen) kestävät kyllä useammankin käyntikerran. Toki maisemat säväyttää eniten kun ne eka kerran näkee, mutta nämä uusinnat ei kyllä harmita yhtään!

Ihan etelässä käynti (Lindesnes/Kristiansand) tuntuu jälkeenpäin vähän turhalta reissulta, mutta tulipahan tehtyä. Eipä jää enää harmittamaan, kun ei oo sielläpäin päässyt käymään ja nönnönnöö. On se vaan niin, että (meistä) Norjan juttu on vuoristot ja vuonot eikä niinkään maaseutu ja tasaisuus :)

Hienoimmat maisemat (näin viimeisen neljän Norjan reissun kokemuksella) löytyy kyllä tuolta Geirangerin ja Trollstigenin huudeilta, missä vuoret on korkeita ja dramaattisia, tiet syheröisiä ja vuonot turkooseja! Taisin just kuvailla noin puolta Norjaa, mutta joo…

Vielä seuraavilla reissuilla tekis mieli tutkia enemmän Jotunheimin kansallispuiston aluetta, missä sijaitsee ne Norjan korkeimmat vuoret. Kukapa sen tietää, ehkä ensi kerralla suuntaamme suoraan sinne. Vielä jäi nähtävää myös muualle, mutta aina pitääkin jäädä jotain seuraavallekin kerralle.

Muutama vinkki tähän väliin!
-Ota mukaan kuunneltavaa. Radio kuuluu harvoissa paikoissa ja sielläkin huonosti.
(Me kuunneltiin mm. vanhoja Kansanradio-jaksoja, ihan paras… tämä tarina on totta!)
-Omat petivaatteet mukaan, joissakin paikoissa ne ei automaattisesti kuulu hintaan.
-Käteistä ei käytännössä tarvi ollenkaan.
-Joka säälle sopivaa vaatetta mukaan, kerrostus on pop. Sää vaihtelee nopeastikin, meille sattui eteen kaikkea muuta paitsi ukkosta.
-Omat juomat mukaan! Sunnuntaisin ei saa kaupasta alkoholia. Myös esimerkiksi energiajuomat ja limsat on kalliimpia, joten jos joka päivä sellaisia juo on hyvä idea ostaa ne mukaan Suomesta.
-Autojääkaappi on asia, joka pelasti meidät monelta ongelmalta.
-Retkikeitin on myös mukava reissukaveri Norjassa. Löydettiin aika monta kivaa kokkailupaikkaa!

Tällä erää ei ole vielä suunnitelmissa heti tehdä uutta Norjan reissua, mutta uskon vahvasti, että sinne palaamme vielä kunhan sen aika taas koittaa. Vieläkään ei olla kyllästytty, ja on jo nyt vähän ikävä takas!
Voi Norja, vi elsker deg!

P.s. kiitos lukijoille, palataan asiaan taas kun on jotain reissailuun liittyvää kerrottavaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *